TÄTORTER OCH LANDSBYGD

Vår kommun kan uppdelas i tre olika geografiska karaktärsområden. Dessa tre utgörs dels av Hässleholm som är centralorten. Sedan har vi de andra tätorterna med olika grad av service. Slutligen har vi landsbygden med sin natur och olika former av boende samt diverse näringar. Befolkningen är relativt jämt fördelad mellan dessa med cirka en tredjedel boende i var och en dessa karaktärsområden.

För att hela kommunen ska kunna leva och utvecklas behövs en god tillgång på service oavsett var man bor. Svårast att lösa servicebehovet är på landsbygden och i de mindre tätorterna. Detta är en fråga som vi tycker måste ägnas större kraft. Likaså måste det vara möjligt för boende på landsbygden att, med såväl bil som allmänna kommunikationer, kunna ta sig fram och tillbaka såväl till Hässleholm som till övriga tätorter. Tågtrafik är viktig men kan aldrig ersätta biltrafiken eller det nätverk av busstrafik som krävs för att binda ihop kommunen.

Hässleholm är en stad med god service och bra kommunikationer. Trots den nya centrumomvandlingen (för mer än 30 miljoner) upplever dock många centrala Hässleholm som kalt och tråkigt. Centrum ”sjuder” inte direkt av liv. Staden är geografiskt sett mycket utspridd vilket bidrar till denna bild. Vi tror att en satsning på ökat boende relativt nära centrum är bästa sättet att få ett mer levande och inbjudande stadsliv. Då kan vi inte prioritera höghusbyggen belägna mer än en kilometer från centrum.

Tätorterna, ibland kallade kransorterna, måste kunna utvecklas såväl avseende boende, skola, omsorg, service, kommunikationer som näringsliv. Självklart måste det då finnas en långsiktig plan för varje ort för på vilket sätt detta ska kunna ske. Förutom aktuella detaljplaner måste även generella handlingsplaner tas fram för alla delar av kommunen.

Landsbygden i vår kommun har en befolkning som antingen bor på landet eller i de små byarna. Många av dessa landsbygdsboende har sitt arbete, eller sin skolgång, på annan plats. För alla dessa människor är självklart frågan om allmänna kommunikationer, liksom biltrafiken, av stor vikt. Skolbussar borde därtill inte bara vara till för grundskoleelever utan även kunna få utnyttjas av såväl gymnasielever som vuxna i mån av plats.

VÅR UPPFATTNING

Folkets Väl anseratt det är viktigt slå vakt om kommunens särart. När vi utvecklar Hässleholms stad, prioriterar vi utbyggnaden inom en kilometer från centrum. Samtidigt värnar vi parker, skogs- och jordbruksmark. Vad gäller utvecklingen av de andra tätorterna och landsbygden anser vi att planerna för detta måste utarbetas i nära samarbete med de olika orternas ”byaråd”, föreningar, företagare och olika organisationer.