Folkets väl lägger för år 2023 en kommunbudget i balans! Till skillnad från den styrande alliansens SD-M-KD budgetförslag uppnås denna balans utan att kommunens resultatutjämningsreserv töms på sina tillgångar. På sista raden uppgår resultatet för 2023 till 63 Mkr, vilket innebär ett överskott på 1,8 %. För kommande år 2024 blir överskottet 85 Mkr (2,5 %) och för år 2025 239 Mkr (6,6 %).

Folkets väl vill att kommunens ungdomar ska ha tillgång till meningsfull fritid i ändamålsenliga lokaler. I budgeten läggs därför 1 Mkr för fritidsgårdsverksamhet i kransorterna samt 500 tkr på personal- och drift för Markan/Mötesplats Ljungdala. Därutöver läggs för år 2024 3,5 Mkr för en mötesplats för unga i Kulturhuset.

Folkets väl vill också introducera projektet Bostad först (ett program för hemlösa) genom att lägga 2,5 Mkr år 2023 och ytterligare 1,5 Mkr år 2024 för detta ändamål.

I övrigt måste kommunen i rådande ansträngda ekonomiska läge spara genom effektiviseringar på framförallt den administrativa verksamheten.  För kommunledningsförvaltningen, arbetsmarknadsnämnden och barn- och utbildningsnämnden gäller större sparbeting, men även övriga nämnder måste prioritera och effektivisera i sina verksamheter.

I övrigt vill Folkets väl bland annat avveckla det kommunala bolaget Hibab, minska kostnaden för politiken (minskade arvoden), effektivisera IT-avdelningen, minska konsultkostnaderna.

Det är inte försvarligt att i ett pressat ekonomiskt läge dra på sig stora lånefinansierade investeringskostnader. Folkets väls Investeringsbudget ligger för åren 2023-2025 på 520 Mkr, att jämföra med den styrande alliansens dryga miljard. Bland annat lägger Folkets väl 40 Mkr över två år på renovering av Q-poolen istället för ett överdimensionerat badhusbygge i mångmiljonklassen. För ridanläggningen på Österås har Folkets väl en annan lösning än en kostsam nybyggnation.

Sammantaget är Folkets väls budget ett genomtänkt dokument där fokus ligger på kärnverksamheterna och inte på skrytprojekt, där resurserna koncentreras till utförarna ute ”på fältet” och där skattebetalarnas pengar hanteras med varsamhet.